Köszönöm, hogy igényeinek megfelelően a Tapétacenter csoport tulajdonában lévő Gyermek tapéta oldalon választja ki lakásának, gyermekének falburkoló tapétáját.Üzleteinkben felkészült kollégáink szakmai tudásukkal és kreatív gondolkodásukkal, készséggel segítenek Önnek a tapéta kiválasztásában.Személyes jómagam is állok az Önök rendelkezésére, VIII. Kerületi bemutatótermünkben.

       Mészáros Árpád
           ügyvezető

A vásárolt tapéta feldolgozása előtt mindenképpen figyelembe kell venni az alábbiakat:

Mielőtt a tapéta csomagolását eltávolítaná, bizonyosodjon meg róla, hogy a tapéták azonos gyártásból származnak, gyártási számuk (Anfertigungs-Nr., Shade-No.) megegyezik (pl.3).
Ha ez nem lehetséges - pl. esetleges pótlólagos tapéta vásárlás miatt - a különböző gyártási számú tapétákat egy külön felületen, a többi tapéta tekerccsel nem összekeverve kell felhasználni.
A tapétázás befejezéséig, mindenképpen őrizze meg minden tekercs tapéta címkéjét. Reklamáció esetén valamennyi címkét, a fel nem használt tapétadarabokat és a vásárlási blokkot mellékelni kell.
Ha a tapétán hibát észlel, a tapétázást azonnal abba kell hagyni. A falon maximum három hibás csík lehet, ezért a felhasználónak három csík tapétázása után egy utolsó ellenőrzést kell végeznie mielőtt tovább tapétázna.

PROBLÉMÁJÁT AZONNAL JELEZZE!

Egyszerre max. 3 tekercsről bontsa le a fóliát. Kibontott tekercsből reklamáció esetén csak hármat tudunk elfogadni.
A tapétán kívül egyéb költséget nem tudunk megtéríteni.
A szakszerűtlen tapétázásból eredő hibákért felelőséget nem vállalunk.

ELŐKÉSZÍTÉS

A gondos, igényes előkészítés elengedhetetlen feltétele a kiváló minőségű tapétázásnak.
A tapétázandó felületről a régi festéklenyomatokat, tapétamaradványokat és egyéb szennyeződéseket el kell távolítani.
A felületnek száraznak, tisztának, szilárdnak és legfőképpen simának kell lennie.
A friss vakolású glettelt, vagy egyéb abszorpciós felületet hígított ragasztóval célszerű előzőleg bekenni.
Ajánlatos először alátét-, makulatúra papírt a falra ragasztani a jobb minőségű, tartósabb tapétázás érdekében. (Nehéz, habosított, selyem, vagy fűrészporos tapéták esetében különösen ajánlott)

RAGASZTÓ

Használjon por alakú CMC mentes dobozos tapétaragasztót.
Papírtapétához "Metylan Normál " míg nehéz tapétához "Metylan Spezial" ragasztót használjon.
A ragasztót a dobozon feltüntetett utasítás szerint készítse elő.
A Vlies tapétához használjon "Metylan Direct" ragasztót.

TAPÉTA FELRAKÁSA

Jegyezze meg a minta irányát. A tapéta hátoldalára ceruzával rajzoljon nyilakat. Ha a címkén a jelzést látja, akkor az egymást követő csíkokat megfordítva kell az előzőhöz képest felrakni.
A tapétát a burkoló fal magasságának megfelelően kell levágni, figyelembe véve a minta illesztését és az alsó leesést (1-5cm).
A felvágott tapéta hátoldalát egyenletesen kenjük be ragasztóval, különösen ügyelve a szélek megfelelő bekenésére. Ezután hajtsuk össze, majd várjunk amíg teljes hosszon megpuhul. Fontos, hogy az egyes csíkok azonos ideig puhuljanak.
A felrakás során a tapétát puha kefével simítsuk a falra, a csík középétől a széle felé haladva.
A felesleges, kifolyt ragasztót nedves szivaccsal azonnal távolítsuk el a tapéta felületéről.
Amíg szárad a tapéta, kerülje a túlzott fűtést és a huzatot.

A BORDŰR FELRAKÁSA

A bordűr papírtapétára, vagy festett falra utólag is felragasztható. Műanyag bevonatú tapéta (VINIL) esetében azonban közvetlenül a tapétára lehet Pufas bordűr ragasztóval felragasztani.
A papír hátoldalú öntapadó bordűr bármilyen tapétára közvetlenül felragasztható
A tapéták minősége megfelel a MSZ EN 233 előírásainak.


Tapéta ragasztás fortélyai!

A Fal alapozása
A Fal előkészítésének utolsó fázisát a falfelület alapozása jelenti. Az erre a célra használt Metylan tapéta ragasztó (1:80 keverési arányban) a falon vékony filmréteget képez, amely meggátolja, hogy a ragasztót a fal túl nagy mértékben szívja be. A felhasznált vizes oldatot a csomagoláson lévő használati utasításban foglaltak pontos betartásával kell elkészíteni.
A tapéta felragasztását legkorábban az alapozó felhordása után 24 órával lehet megkezdeni. Ezt az időt a mennyezet festésére lehet kihasználni (amennyiben az nem lesz tapétázva). A festési munkálat mindig a mennyezetnék kell kezdeni.

A ragasztó előkészítése
A Metylan tapétaragasztó vízben jól oldódik és rendkívül kiadós. A ragasztó felhasználása előtt a csomagoláson található használati utasítást figyelmesen el kell olvasni.

A Metylan tapéta ragasztó: tartós, kiadós, jó kezdeti tapadással rendelkezik, ugyanakkor megmarad a korrigálás lehetősége, a tapéta alsó rétegét jól nedvesíti, ellenáll a hőmérsékletváltozás hatásainak, könnyen keverhető és feloldható, kikeverés után csomómentes, a sikeres tapétázásgaranciája.

A tapéta felragasztása:
A munka megkezdése előtt az elektromos berendezések biztosítékait ki kell kapcsolni, valamint - amennyiben lehetséges - a padló szegélyléceit fel kell szedni.

Ezután meg kell mérni a falak magasságát (a padlótól a tapétázott falfelület felső szegélyéig). A kapott méret, amelyet a fal esetleges magasságbeli eltérései miatt körülbelül 5cm-rel meg kell növelni, egyenlő lesz a tapétázási magassággal.

A falra felragasztandó tapéta csíkok számának meghatározása után meg lehet kezdeni a tekercsek felvágását. Mintás tapéta esetén a vágást úgy kell végezni, hogy a minta megfelelően illeszkedjen. Struktúra tapéta esetén az átfedések illeszkedésére kell figyelemmel lenni.
Egy fal tapétázásának befejezése után a szomszédos falfelülettel kell folytatni a tapétázást.

A ragasztó felhordását egyenletesen, széles ecsettel kell végezni, először a tapétacsík közepén hosszanti irányban, majd keresztben a szélek irányába. A felvitt ragasztó mennyisége feleljen meg a tapéta nedvszívó képességének. Ügyelni kell arra (figyelmet fordítva a szélekre), hogy a ragasztó a tapétacsík teljes felületét befedje. A munkát a tapétázóasztalon vagy más, megfelelően előkészített helyen kell végezni.

A ragasztóval bevont tapétacsíknak nedvesnek és lágynak kell lennie. A ragasztó túl gyors megszáradásának megakadályozása érdekében a ragasztóval bekent tapétát össze kell hajtani úgy, hogy a papírréteget a ragasztó egyenletesen átitassa. Ez a pihentetési idő. Három-négy tapétacsíkot kell ragasztóval bekenni, majd összehajtani és a falra való felragasztás sorrendjében félretenni. A pihentetési időt a tapétagyártók megadják, épp ezért figyelmesen el kell olvasni a használati utasítást és a tapétázást annak betartásával kell végezni.

A különösöen vékony papírból készült tapéta elszakadásának elkerülése érdekében a tapétát a ragasztóval történő bekenést megelőzően egy megfelelően nagy edényben vízzel át kell itatni, majd fel kell függeszteni és meg kell szárítani. Nagyon vékony réteg ragasztó felkenése után a tapétát azonnal fel kell helyezni a falra és finoman rá kell nyomni a falfelületre.
A tapétázást a szoba egyik sarkánál kell kezdeni úgy, hogy az első tapétacsík körülbelül 2 cm szélességben átérjen a szomszédos falra.

Erre a fal egyenetlensége miatt van szükség.
Tehát 53 cm szélességű standard ("üres" szegély nélküli) tapéta esetén a saroktól 51 cm távolságra függőleges vonalat kell a falon (függőón segítségével) kijelölni, illetve ceruzával meghúzni.

A tapéta felragasztását felülről lefelé kell végezni. Fogjuk meg a tapétacsík két felső sarkát és hagyjuk, hogy saját súlyánál fogva nyíljon szét. A tapétacsík függőleges széleinek párhuzamosnak kell lennie a függőón segítségével kijelölt vonallal. A tapéta felső szélének a tapétázandó felület felső széléig kell érnie.

Festőhenger vagy keményszőrű kefe (esetleg tiszta, száraz, összehajtogatott ruha) segítségével nyomjuk le és simítsuk ki a felragasztott tapétát, hogy az alatta lévő levegőbuborékok eltávozzanak. Annak érdekében, hogy a tapéta egyenletesen tapadjon, illetve a ragasztómegfelelő szétterítése céljából a tapétacsíkokat a széle felé irányuló függőleges és vízszintesmozdulatokkal kell simítani.

A tapétacsíkokat egymás után úgy kell felragasztani, hogy ne legyen közöttük hézag, illetve a tapéta mintája megfelelően illeszkedjen. A fölös mennyiségű ragasztót szivacs segítségével azonnal le kell törölni.

A tapétacsíkok falon történő illesztésének három módszere van. A papírból készült vékony tapétát átlapolással kell illeszteni. Az illesztés történhet a két tapétalap egymás mellé csúsztatásával, majd a lapok pontos illesztésével. Ilyenkor a tapétalapok szélét egyenesre kell vágni - hacsak a gyártó nem végezte el ezt a műveletet helyettünk. Ezt a műveletet szélezésnek nevezzük.

Az illesztés másik módja, amikor a két lapot átlapolással ragasztjuk a falra, majd az átlapolást középen átvágjuk, s a leeső széleket eltávolítjuk. Ennél a módszernél természetesen nincs szükség előzetes szélezésre.
Az illesztéses módszernél mindig szükség van makulatúrára, vagyis aljazattapéta alkalmazására. Ez lehet egy vékony tapéta a falfelületen. Szerepe, hogy megakadályozza az illesztéseknél a tapéta száradás közbeni szétnyílását.

Látogasson el boltjainkba, ahol teljes körű szakmai tanácsokkal álunk vásárlóink rendelkezésére